Araç Giydirme Nedir?

 Araç giydirme nedir?

Araç Giydirme ; Araç Üzeri Reklam , Araç kaplama , Araba Giydirme olarak da adlandırılır.. Araç Giydirme; Cast Folyo diye adlandırılan yapışkanlı PVC ile yapılır. Bu yapışkanlı PVC Cast Folyo’nun kalınlığı 0.05 mm. dir. Cast Folyo’nun çok ince olmasının sebebi; Araç Giydirme işlemi işlem yapılırken, Aracın kanaloluklarına folyonun rahatça esnetilerek pozisyonlandırılmasını sağlamaktır. Bu işlem profesyonel Araç Giydirme ekipleri tarafından yapılmalıdır. Araç Giydirme hakkında detaylı bilgileri DEGRADE DİJİTAL sitemizden bulabilirsiniz

Araç Giydirme İşleminden Önce Yapılması Gerekenler

Araç Giydirme/Araç kaplama işlemi ( Araç üzeri Reklam Uygulaması ) yapılmadan önce , giydirilecek olan aracın detaylı fotoğrafları çekilir. Çekilen bu fotoğraflar bilgisayar ortamına getirilir ve uygun bir grafik programında tasarımlar alternatifli olarak yapılır.Beğenilen tarsıma göre ARAç giydirme işlemi ( sanal ortamda ) müşteriye onaylatılır. Böylelikle Müşteri Aracını Giydirme yapmadan önceki şeklini bilgisayar ortamında görmüş olur. Bu durumda hem Reklam firması hemde Araç Giydirme /Araç kaplama işlemini yaptıracak olan firma Araç giydirme işlemine başlamadan önce karşılıklı oalarak anlaşmaya varmış olur.

Araç Giydirme/Araç kaplama için gelen aracın fotoğrafı çekildikten sonra renkli çıktısı hazırlanır. Bu çıktı üzerine Aracın tüm detaylı ölçüleri not edilir. Bu ölçülerin net olarak alınması uygulamada oluşacak hatayı ortadan kaldırmış olur. Araç Giydirme/Araç kaplama profesyonellik gerektirdiği için yanlış bir ölçü, bütün Araç Baskısını yanlış yapılmasına neden olur.

Araç Giydirme işleminin üretimi ?

Araç Giydirme/Araç kaplama işlemin yapılacağı Aracın ölçüleri alındıktan sonra sıra üretime gelir. Araç Giydirme işinde profesyonel Grafikerler firmanın talep etmiş olduğu reklam uygulamasını yaparlar. Araç Giydirme/Araç kaplama işleminin en önemli aşamalarından biri de grafik tasarımdır. Yanlış tasarım yanlış baskıyı beraberinde getir. Yanlış baskı Araç giydirme/Araç kaplama esnasında aracın üstünde çok net bir şekilde kendini belli edecektir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken diğer bir hususta Araç Giydirme/Araç kaplama işlemi yapılacak aracın; dekupe( kesme ) işlemi gerektiren yerlerine (kapı kollarına, kapı aralarına, çıtalara, farlara, fitillere, anahtar deliğine, cam kenarlarına ve arka silecek diplerine) herhangi bir yazının, logonun ve resmin gelmemesine dikkat edilmelidir. Araç Giydirme /Araç kaplama için gerekli ölçülendirme yapıldıktan sonra Digital Baskı makinesine iş gönderilir.

Araç Giydirme/Araç kaplama işlemine başlamadan önce Araç kesinlikle temiz olmalıdır. Araç Giydirme / Araç Kaplama işlemi yapılmadan bir gün önce aracın Temizlenip kapalı bir ortamda kurumaya bırakılması uygulama ve dayanıklılık açısından son derece önemlidir. Araç Giydirme/Araç kaplama uygulamaya başlamadan bir iki saat önce yıkama yapılması son derece zaralıdır.Son anda yıkanan araçlarda özellikle fitillerin içinde su kalıyor ve Araç giydirme /Araç kaplamaq esnasında Cast folyonun içine istem dışı su giriyor. Bu su zamanla Cast folyoyu kaldırıyor. Araç Giydirme/Araç kaplama işlemine başlamadan önce aracın sudan ve tozdan korunması için yıkanıp kapalı bir ortamda kalması şarttır.

Araç Giydirme/Araç kaplama işlemi profesyonel ekip tarafından yapılmalıdır. Aksi halde yanlış yapılacak montaj, ek yerlerinin birbirlerini tutmamasına, hava kabarcıklarının oluşmasına ve yapıştırılan Cast folyonun kısa zamanda kalkmasına sebep olacaktır.Araç Giydirme/Araç kaplama yukarıdan aşağıya doğru yapıştırılarak uygulanmalıdır. Cast Folyoyu pozisyonlandırmadan ve esnetmeden bu işlem yapılmalıdır kiyapıştıracağınız ikinci parça (görselin devamı) diğer parçayla birbirini tutsun. Aracın metal aksamı cast folyo ile giydirildikten sonra varsa camlara one way vision adı verilen delikli folyo yapıştırılmalıdır.One Way Vision un özelliği dışarıdan bakıldığında görselgörünür, aracın içinden bakıldığında ise dışarıs net bir şekildegörünür.

Araç Giydirme/Araç kaplama da en önemli husus aracın kesinlikle temiz olmasıdır. Araç Giydirme/Araç kaplama da kullanılacak Cast Folyonun dijital baskıdan sonra boyanın tam olarak kurumasını beklemek daha sağlıklı nbir uygulama sağlıyacaktır.sıvamanın çizilmemesi için keçe ağızlı ragle kullanılmalıdır.Kanalbölgeler uygulama bittikten sonra ısıtıcı fön yardımı ile ısıtılıp üzerinden geçilmesi daha uzun ömürlü bir sonuç ortaya çıkacaktır.

Aracınızı Araç Giydirme /Araç kaplama yaptrmak istediğinize karar verdikten sonra kesinilikle profesyonel firma tercih etmiş olmanız tüm işlemlerin geröerkleşmesin kusursurz sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır. Grafik tasarım işleminde kesinlikle profesyonel bir grafiker tarafından yapılması sizin arzu ettiğiniz reklam çalışmasının doğru yapılmasını sağlayacaktır. Daha öncede bahsettiğimiz gibi araç Araç giydirme/Araç kaplama işlemi için önce fotoğraflanır. Daha sonra net ölçüleri alınacaktır. Bu bilgiler doğrultusunda Photoshopadlı programdaçekilmiş olan fotoğraflar alınmış olan ölçüler yardımıyla araç ne1/1 ölçek haline getirilir. Bu durum dijital baskıda ve uygulama da hataya meal vermemizi sağlayacaktır. Araç Giydirme/Araç kaplama için photoshop ta aracın üzerine istenen marka , logo , slogan ve görsellerle Araç giydirme/Araç kaplama işleminin firma yetkililerinin bilgisi dahilinde amacına uygun bir reklam aracı haline getiriyoruz. Araç giydirme/Araç kaplama işleminin photoshop programıyla ilgili boyutu firma yetkililerinin onayı doğrultusun da son bulmuş olmaktadır. Bu aşamadan sonra Araç giydirme/ Araç kaplama işlemi için bilgisayar dan alınmış olan renkli çıktılar yardımıyla firma yetkililerinin imza/kaşe ile onayı alınır. Bu durum Araç giydirme /Araç kaplama işlemini uygulayan ve uygulattıran her iki firmayıda garanti altına alacak olup daha sonra ortaya çıkabilecek sorunları en başında ortadan kaldırmış olacaktır.

Araç giydirme/Araç kaplama işleminde aracın üzerinde bulunan tüm ayrıntılar ( kapı kolları, stop lambaları, cam fitilleri, kanallar ). Göz önünde bulundurulmalıdır. Araç giydirme/Araç kaplama Grafik tasarımı yapılırken bu bölgelere olabildiğince ürün fotoğrafı, firmalogosu, iletişim bilgileri, sloganlar gibi firma için önemli olan unsurlar denk getirilmemelidir. Çünkü bu kısımlar Araç giydirme/Araç kaplama uygulaması esnasında kesilecek olduğundan reklam gerçek amacının dışına çıkacaktır. Bu nedenle Araç Giydirme/Araç kaplama işleminde profesyonel bir grafikerle çalışmanız daha sağlıklı bir sonuç verecektir.

Araç Giydirme/Araç Kaplama konusunun temel unsuru kullanılan malzemedir. Aracına Araç Giydirme / Araç Kaplamayaptırmak isteyen firmaların en çok dikkat etmeleri gereken konu budur.
1. Cast Folyo Araç Giydirme/Araç kaplama işleminde kullanılması gereken ürün budur. Bu ürünün en önemli özelliği Araç Giydirme/Araç kaplama işleminde kanallara , oluklara ve kavislere çok esnek olması dolayısı ile rahat esnemesi ve daha fazla mukavemet sağlamsıdır. Özellikle araç yüzeyi kanallı ve oluklu ise Cast folyo kesinlikle olmasa olmazlar arasındadır. Cast Folyo haricinde ki diğer ürünlerde kanal ve oluklu yüzeylere ısıtılarak yapıştırılır. Ancak dış etkenlerdeki hava sıcaklığının artış ve azalış farklılıklarında kanal ve oluklu bölgelerden kalkmalar kesinlikle oluşacaktır.
2. Yarı Cast FolyoAraç Giydirme / Araç Kaplama için kullanılacak bir diğer üründe Yarı Cast olarak adlandırdığımız folyodur. Yarı cast üründe mukavemet anlamında Cast folyo kadar uzun ömürlüdür. Bu ürün Araç Giydirme /Araç Kaplama işleminde kanallıbölgelerde kullanılması çok sakıncalıdır. Yarı Cast Folyoları Araç Giydirme / Araç Kaplama işleminde kanalsız araçlarda kullanmak yerinde bir karar olacaktır . 
3. Düz Yüzey Folyosu Araç Giydirme / Araç Kaplama en son tercih edilmesi gererken düz yüzey folyosudur. Adından da anlaşılacağı gibi sadece düz yüzeyli araçlarda tercih edilmesi gerekmektedir. Bu malzemenin dayanıklığını sağlamanın başlıca yolu üzerine laminasyonla kaplamaktır. Böylelikle araç üzerinde kalkma riski az da olsa engellenmeye yardımcı olacaktır.

Araç Giydirme / Araç Kaplama işleminde kullanılan Cast Folyonun üzerine istendiği taktirde dijital baskının dış etkenlerden korunmasını ve güneş ışınlarından daha az zarar görmesini sağlayan Laminasyon adını verdiğimiz ürün kullanılır. LaminasyonŞeffaf bir malzeme olup dijital baskının uzun ömürlü olmasını sağlar.Araç Giydirme / Araç Kaplama nın değiştirilmek istendiğizaman ( dijital baskının üzerindeki görsel , firma ismi ve slogan gibi. ) baskının kolay sökülmesine yardımcı olur.

Araç Giydirme / Araç Kaplama işleminde baskı kalitesinin mükemmel olması gerekmektedir. Günümüz teknolojisinde istenildiği sürece yüksek kalitede baskı almak oldukça kolaydır. Araç Giydirme / Araç Kaplamaişinde sıkıntı genellikle baskı kalitesinden ortaya çıkar. Bunu bertaraf etmenin en kolay yolu Aracınızı bu konu hakkında gerçekten profesyonel kişilere teslim etmekten geçer. Boran Reklam San.Tic.Ltd.Şti. olarak makina parkurumuz bu konunun üstesinden gelmeye yetecek kadar kalitelidir.

Araç Giydirme / Araç Kaplama işleminde kullanılacak olan mürekkepler solvent bazlı boya ile baskısı yapılmış malzeme kullanılarak yapılmalıdır Bildiğiniz üzere araç yollarda sürekli güneş ışığı , yağmur , çamur ve toz gibi bir çok etkene maruz kalmaktadır. Bu etkenlerin en başında araca ve Araç Giydirme/ araç kaplamaya zarar veren güneş ışığıdır.Güneş ışığı ultraviole ışınlar yaydığı için yeryüzündeki canlı veya cansız her maddenin rengini soldurur. Dijital baskı sektöründe Solvent Bazlı Mürekkepler ve Su Bazlı Mürekkepler olmak üzere iki çeşi mükrekkep kulanılmaktadır. Su bazlı mürekkeplerleİç Mekan Baskı makinelarında kullanılmaktadır.Kesinlikle araç giydirmede kullanılmaz..Bunun iki sebebi vardır.Birincisi su bazlı mürekkeplerin ana maddesi su olduğundan dolayı herhangi bir sıvı maddeyle temas ettiği taktirde boyanın yok olmasıdır.İkincisi yapılmış olan baskının üzerine laminasyondahi kaplanmış olsa güneş ışınları karşısında bir hafta gibi kısa br sürede tüm görseller neredeyse yok olacak kadar solmuş olacaktır.Bu nedenlerden dolayı Araç Giydirme / Araç Kaplama işlemlerinde
Solvent Bazlı Mürekkepler kullanılmalıdır. Solvent bazlı mürekkeplerde solma olayı baskı da kullanıllan mürekkebin kalitesine göre de değişkenlik gösterecektir.

Araç Giydirme / Araç Kaplama işlemindedayanıklılık ömrü kullanacağınız Cast Folyo ve boya kalitesi ile doğru orantılıdır. Bu süre 1 yıldan 5 yıla kadar uzayabilir. Araç Giydirme / Araç Kaplama da dayanıklılık ömrünü uzatmak için yukarıdaki bilgi ve görüşlerimizi dikkate almanızı şiddetle tavsiye etmekteyiz. Dikkat etmediğiniz her detay Araç Giydirme / Araç Kaplama ömrünün kısa veya uzun ömürlü olmasında direkt etken olacaktır.

Filo halinde Araç Giydirme / Araç Kaplama işlemi düşünüyorsanız, bağlantılı olduğunuz firmadan kullanılacak olan malzemelerin garanti belgelerini isteyiniz. Ayrıca temrin tarihi bu konu hakkında doğabilecek en önemli sorunlardan biridir.Öncelikle bir demo Araç Giydirme / Araç Kaplama işlemi gerçekleştirin. Daha sonra çıkacak sonuç doğrultusunda yapmış olacağınız karşılıklı sözleşme ile diğer araçlarınızı Araç Giydirme /Araç Kaplama işlemi için firmaya teslim ediniz.

Çokfarklı reklam yöntemleri vardır. Bunların bazılarıTelevizyon, Radyo, Gazete, Dergi, Billboard, Tabela,Yol Panosu ,Totem Tabela Yönlendirme Levhası, Araç Giydirme / Araç Kaplama, diye sıralanabilir. Bu reklamların amaçları farklı farklıdır. İşin maliyet boyutunu ve istenen amaca en kısa yoldan ulaşmak amaçlı en iyi reklamlardan biride Araç Giydirme / Araç Kaplamadır. Araç üzerine uygulanan Reklam her daim yollarda hareket halinde olduğundan dolayı farklı ilçelerde ve hatta şehirlerde biraz daha detaylı düşünürsek dönem dönem yurt dışında bile olabilir. Bu durumdaAraç üzerine yaptırmış olduğunuz Araç Giydirme / Araç Kaplama reklamı en etkili ve en uygun fiyatlı yöntem olarak sıralamada bulunur. Hemen hermen her firma Araç Giydirme / Araç Kaplama işlemi ile tanışmış olup , Araç Giydirme / Araç Kaplama yaptırmayanların firma sayısı her geçen gün daha da azalmaktadır.

Araç Giydirme / Araç Kaplama işlemini yaptırmadan önce Yasal izinleri almanız gerekmektedir. Araç Giydirme / Araç Kaplama işleminiziBilgisayar ortamında tasarımını yaptırdıktan sonra ,almış olduğunuz renkli çıktı ilebirlikte bağlı olduğunuz İlçenin Belediye başkanlığına gidip Reklam vergisini yatırmak durumundasınız. Ödeyeceğiniz bu vergi bir yıl süreli olup Araç üzerinde reklamınız kaldığı sürece her yıl tekrardan ödemeniz gerekmektedir. Ödediğiniz vergi Araç üzerine uygulanması tasarlanan reklamın m2 si ile hesaplanmaktadır.Her ilçe belediye başkanlığı farklı fiyat uygulamaktadırlar. Ödemiş olduğunuz vergi makbuzu size daha sonra muayene istasyonunda gerekli olacaktır. Ayrıca aracınız Araç Giydirme / Araç Kaplama işlemi tamamlandıktan sonra muayene istasyonuna gitmesi gerekmektedir. Bu gerekçeyle almış olduğunuz renkli çıktıyla Araç Giydirme / Araç Kaplama işlemine başlamadan önce muayene istasyonuna gidip yapılacak olan uygulamanın yasal olup olmadığının onayını öğrenmek size hem nakit hem de vakit kazandıracaktır.

Araç Giydirme / Araç Kaplama işleminin uygulamasınaaracın yan arka kısımından önlere doğru folyoyu yapıştırmak gerekmektedir. Böylece ikinci parçayı yapıştırdığımızda Folyo ilk parçanın üzerine bineceğinden (maksimum 1cm. bindirme payı) rüzgar herhangi bir zarar vermeyecektir.. Aksi taktirde önden arkaya doğru uygulama yapılırsa araçseyir halindeyken ek yerinden rüzgara maruz kalacak olup , zamanla ek yerlerinde kalmalar yapmaya başlıyacaktır.
Araç Giydirme / Araç Kaplama uygulamasına başlamadan önce sökülmesi gerekenparçaları sökmek ( Cam çıtaları , Plaka, Farlar ,Yan sinyaller , Yan çıtalar, gibi. ) hem uygulamayı kolaylaştıracak , hem de dijital baskıyı kesmeden uygulayıp daha sonra söktüğünüz parçaları üzerine monte ettiğinizden dolayı Cast folyonun kalkma olasılığını minimuma indirmiş olmamızı sağlayactır. Araç Giydirme / Araç Kaplama da Cast folyoyu uygularken çok esnetmeden uygulsamak daha yaralı olacaktır. Dijital baskıyı her zaman fazla baskı uygulama da kolaylıklar getirecektir.

Yorum bırakın